Fann lite 1800-tals dramatik. Nils Mårtensson och Pernilla Persdotter var gifta i många år och fick 11 barn. De bodde i Karhult. 1860 var han backstugesittare. De hade inte ens ett hur utan bara en backstuga (delvis nedgrävd stuga som någon annan äger.
Från 1865 var han Gördelmakare fram minst till 1873 (då hade de varit gifta i 17 år). Två år senare hade familjen flyttat (3 km) till Gråshult och Nils, nu 47 år arbetar inte längre som gördelmakare utan är torpare. Härligt Nisse – du skaffade ett torp till familjen – skönt nu när det var så många i familjen. 1878 föds vad jag tror är sista barnet, som också får namnet Pernilla.

Det är rätt svårt att greppa vilken fattigdom som finns där bak i släkten och man får nästan samma känningar som de amerikanska svenksättlingarna på TV.

Pernilla dog möjligen 1893 (två Pernilla Persdotter dog i Loshult det året. Båda var änkor).